تاریخچه آتش نشانی جهان

امروزه در هیچ یك از كشورهای جهان نمی توان شهر بزرگی یافت كه در آن برای پیشگیری و مبارزه با آتش تشكیلات آتش نشانی و ایمنی وجود نداشته باشد .

دو سئوال اساسی در این زمینه مطرح می باشد كه عبارتند از :

1- چه انگیزه ای یا عاملی موجب تشكیل و توسعه سازمان آتش نشانی شده است .

2- چرا كشورهای صنعتی پیشرفته توجه بیشتری به تشكیلات آتش نشانی داشته و همواره در صدد تكمیل همه جانبه این موسسه خدماتی بر آمده اند . در واقع سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی با حفاظت و صیانت از سرمایه های ملی در برابر آتش سوزی و حوادث می تواند نقش مهمی را در توسعه اقتصادی كشور داشته باشد . بطور كلی قبل از آنكه بشر به آتش دسترسی پیدا كرده و از آن استفاده كند آثار و خطرات و آن را مشاهده كرد بعنوان مثال زمانی كه در اثر اصابت صاعقه جنگل دچار آتش سوزی می شد ، بشر اولیه مشاهده كرد كه در نتیجه آتش نور و حرارت تولید می شود از طریق مرگ حیوانات مختلف كه در محاصره آتش قرار گرفتند و حوادث دیگر مواردی بود كه خطرات آتش از بدو پیدایش آن ثابت كرد ، بطور دقیق مشخص نیست كه انسان از چه تاریخی به آتش دست یافت . یكی از قدیمی ترین نشانه ها در این خصوص در سال 1919 در غار شوكتین بدست آمده ، استخوانهای سوخته كه در این غار واقع در نزدیكی چین بدست آمد ثابت می كند انسان چگونگی استفاده از آتش را می دانسته است نشانه های دیگر نیز مانند غار كشف شده در دوردونی فرانسه كه بقایای كوره ها و اجاقهای این غار نشان می دهد كه هزاران سال قبل آتش مورد استفاده قرار می گرفت .

به هر ترتیب انسان به آتش دست یافت و از آن استفاده كرد و علاوه بر رفاه و آسایش حاصل از استفاده آن مانند نجات از تاریكی و سرما ، پخت و پز ، دور ساختن حیوانات وحشی و غیره به پیشرفت مهمی نظیر ، ابزار سازی ، سفالگری وذوب فلزات نیز نائل شد .

شهرهایی چون لندن ، توكیو ، نیویورك ، شیكاگو ، بالتیمور ، هامبورگ ، سانفرانسیسكو هنوز خاطره حریقهای و حشت آور خود را از یاد نبرده اند . حریقهایی كه هر یك از این شهرها را در معرض انهدام و نابودی كامل قرار داد و هنوز پس از گذشت سالها به عنوان یك فاجعه بزرگ از آن یاد می شود .

پس از آتش سوزی لندن ، زندانهای انگلیس مدتها مملو از بدهكارانی بود كه تمام دارائی خود را در این حریق از دست داده ورشكست شده بودند و شاید تنها راه حلی كه به نظر می‌رسید ابداع بیمه آتش سوزی بود . بدین ترتیب خسارت ناشی از حریقهای احتمالی بین گروه كثیری تقسیم شده و در نتیجه از ورشكست شدن افراد جلوگیری می شد . اقدام به تاسیس بیمه آتش سوزی به مفهوم امروزی برای نخستین بار در 3 دسامبر 1591 در شهر هامبورگ آلمان صورت گرفت این موسسه صندوق آتش سوزی هامبورگ نام داشت .

در انگلستان بعد از حریق بزرگ لندن ، شركتهای بیمه بشكلهای مختلف درخصوص پیشگیری و اطفاء حریق شروع به فعالیت كردند . حریقهای بعدی شركتهای بیمه را در معرض خطر قرار داد . بهمین دلیل در سال 1833 در لندن از ادغام واحدهای آتش نشانی چند شركت بیمه سازمان واحدی بنام بنگاه ماشینهای آتش نشانی اندن تاسیس شد . این موسسه 80 نفر آتش نشان تمام وقت در ختیار داشت كه در 13 ایستگاه آتش نشانی خدمت می كردند و در همین سالها نخستین تلمبه های بخار آتش نشانی اختراع شد .